Påstand

Tilsvar

Rart det blir penger til overs for dem når de holder på sånn. Øse ut penger til Gud og hvermann kan umulig lønne seg i lengden, samme hvilken sak det går til.

Lurer også på hvordan de ordner det med fordelingen. Sender de penger i en felles pott som ordner alle utbetalingene, eller fordeler de postene mellom seg? Sett at GSK betaler forskerne og J&J betaler media, for eksempel. Hva skjer dersom forskerne krever bedre betalt mens media tilbyr rabatter? Må de da Vippse mellom firmaene for å sørge for at betalingen blir rettferdig, eller kan J&J putte differansen i lomma? Og hvordan ordner de det når et nytt firma vokser seg store nok til å kalles Big Pharma? Biontech var et lite firma før de fikk kontrakt på koronavaksiner, for eksempel. Vil GSK og J&J kreve refusjon når nykomlingene kan surfe inn i klubben uten å ha betalt hverken advokater eller lobbyister noenting på forhånd? Eller får Biontech høyere "medlemsavgift" enn de andre til regnskapet står i balanse?

Og hvordan gjør de det med bokholderi? Når det brukes så mye penger må de vel kreve en viss grad av kontroll på beløpene, så ikke noen forsyner seg av lasset eller betaler mindre enn de skal. Penger under bordet har det med å bli borte i korrupsjon dersom man ikke passer på. Bruker de eksterne revisorer? Hvordan rekrutterer man et respektabelt firma til å bli med på noe sånn? Hvis det hele går i dass vil de som styrer pengesekken fort få alvorlige problemer med imaget. Eller har de egne interne avdelinger som ordner betalingene til Den Store Konspirasjonen? Du trenger uansett en velvoksen regnskapsavdeling for å holde kontroll på så mye penger (jeg mener, Storebrand er en middels norsk bank, og de har 2100 ansatte). Hvordan rekrutterer du økonomer til de stillingene? Kan ikke akkurat sette inn annonse på Finn eller stå på karrieredag og hanke inn studenter. Og du må jo ha tidenes HR-avdeling for å klare å rekruttere folk i skjul. Hvordan holder de seg tritt med utviklingen i bransjen? Drar de på HR-messer og kurs? Hva skriver de på navneskiltene sine? Hva gjør de når ansatte pensjonerer seg eller vil bytte jobb? Kan de skrive på CV-en at de jobbet med bestikkelser i årevis? Blir de holdt under oppsyn av leiemordere resten av livet for å sørge for at de ikke plaprer (og hvor mange leiemordere trenger du til den jobben? Tusenvis.) Eller får de latterlig godt betalt for å holde kjeft helt til dødsleiet? Hva er i så fall prisen for evig stillhet? Jeg skulle lett ha bedt om flere hundretalls millioner.

Konspirasjonsteorier har det med å falle sammen som et korthus på en hengekøye på Stadlandet så snart du begynner å stille spørsmål med logistikken. Det kommer fort frem at enhver konspirasjon over en viss størrelse (cirka fem personer) krever mye, mye større driftsutgifter enn de noensinne kunne klart å tjene på konspirasjonen, og involvere et utall folk med nok kunnskap til å velte hele greia. Med tanke på hvor ofte bedrifter kåler til noe så enkelt som å arrangere julebord har jeg liten tro på at de klarer å holde et sånt oppsett gående over lengre tid.

Bilde fra Julian Roverato, tilsvar fra Erlend Andenæs, begge på Facebook

Home

© covfefe.no 2017 - The end of covfefe